Хартиените превозни документи за градския транспорт в София се спират от

...
Хартиените превозни документи за градския транспорт в София се спират от
Коментари Харесай

От 1 януари спира продажбата на хартиени билети за столичния градски транспорт

Хартиените транспортни документи за градския превоз в София се стопират от продажба от 1 януари, оповестява на уеб страницата си Центърът за градска подвижност (ЦГМ).

Става въпрос за картата за еднократно пътешестване от 1,60 лева, картата с талони за 10 пътувания от 12.00 лева и хартиената еднодневна карта за всички линии от 4,00 лева Тези документи ще важат до 1 март 2023 година, като след тази дата неизползваните скъпи мостри няма да подлежат на подмяна, както и за тях няма да се възвръщат суми. На тяхно място се вкарват нови, електронни еквиваленти.

Това са електронните билетите за време „ 30 + “ и „ 60 + “, които наложително би трябвало да се валидират при всяко качване в транспортно средство, като последната валидация се прави преди приключването на 30-тата или 60-тата минута. Ако не се направи валидация, пасажерът предстои на санкция. Цената на „ 30 + “ е 1,60 лева като за тази сума пасажерът може да се прекачва на повече от едно транспортно средство. Според анализите на ЦГМ продължителността на едно пътешестване най-често е към 30-40 минути, споделиха от ЦГМ.

От там напомнят, че от 1 януари 2023 г. отпадат и някои от предлаганите до момента абонаменти:

• Тридневна карта за всички линии;
• Месечна за една линия наземен транспорт;
• Месечна – за метро;
• Месечна – метро „ плюс “ – за метро и една линия наземен транспорт;
• Тримесечна – за всички линии;
• Шестмесечна – за всички линии;

Заредените абонаменти могат да се употребяват до крайния период, за който са издадени, само че не по-късно от 31.12.2023 година, показват от ЦГМ.

Промяна ще има и в транспортните документи за метрото, като от 1 януари 2023 година се стопират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12,00 лв.. Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да употребяват закупените билети до 31.03.2022 година.

Столичният общински съвет през юли тази година утвърди промени в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски транспорт на територията на Столична община, с които се вкарват електронни транспортни документи.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР